Johan Spaans

 

Heerlijk dat lachen! Zeker als je dat met zo’n workshop lang achter elkaar doet.
In het begin voel je wat schroom maar op een bepaald moment ga je helemaal los. Dan merk je ook dat dat heel erg lang in je doorwerkt.
Ik bruiste na de eerste keer van de energie en in de avond ontstonden allemaal creatieve ideeën.

En dat los gaan was ik helemaal niet meer gewend.

In de periode dat ik als manager werkzaam was zat ik altijd allerlei zaken af te wegen in mijn hoofd. Nu ben ik best een bevlogen persoon, maar zoveel hoofdwerk kost je ontzettend veel energie. En als het te veel wordt gaat het echt ten koste van je werkplezier.

 

Het lachen was me eerlijk gezegd wel vergaan en ik deed alles vanuit wilskracht. Een bepaald moment was het op: een burn-out.

Vervolgens heb ik andere keuzes gemaakt in mijn leven. Heb voor plezier en passie gekozen. Zo kwam spelenderwijs de levenslust weer terug.
Inmiddels begeleid ik mensen in het vinden van hun eigen passie en levenskracht als energetisch therapeut en coach. Vaak is dit op het gebied van burn-out en preventie daarvan.
Werken aan inzicht en mogelijkheden om anders in het leven en werk te kunnen gaan staan.

Lachen en spelen is daarbij ontzettend belangrijk.
Je wilt weer in een flow komen en dat doe je niet door te denken. Door het lachen en spelen krijg je volop energie en gaan de dingen daarna als vanzelf.

Ik vind het heerlijk om dat lachen en die levenslust nu met anderen te delen door workshops te geven.

 

Margreeth van Eersel

 

In beroepen waar je het af en toe zwaar te verduren hebt is lachen een van de belangrijkste zaken om beroepsstress het hoofd te bieden.

Politie, brandweer, ambulance personeel, gevangenis personeel, verplegend en verzorgend personeel….Ondanks alle ellende die je tegenkomt, gelachen wordt er!

 

Zelf heb ik ruim 36 jaar in de verpleging/verzorging gewerkt en gelukkig heel wat afgelachen.

Hard nodig en heerlijk relativerend. Daarnaast gaf ik tientallen cursussen en workshops in en buiten mijn eigen praktijk als natuurgeneeskundig therapeut in West-Friesland.

 

Op het gebied van pijn en fysieke ellende ben ik een ervaringsdeskundige.

Ik weet dan ook zeer goed hoe super lachen is als pijnbestrijder maar ook hoe nuttig het is voor luchtwegen en als “sportieve activiteit” wanneer je niet veel meer kunt of beperkt bent.

En ja, het met opzet lachen gebruik ik dan ook om beter met pijn om te kunnen gaan of het zelfs te verminderen. Heerlijk!

 

Dus zet je over je schroom of je beperking heen en laten we lekker gaan lachen!